Du er her: Forside \ Menu_Item_Root \ Haveglæder nyhedsbrevet

Haveglæder nyhedsbrev nr. 28

 

Haverne grønnes 

Regnvejr fik hele landet, men mængden af nedbør er meget varierende fra sted til sted.

Vi er mange, der har sukket efter regn i uger, ja måneder, så nu ser det ud til, at der er kommet hul på "tørke-bylden" og det lidt mere ustabile vejr og knapt så høje temperaturer giver havens mange planter ro til at komme sig.

Ikke alle har opgivet at vande
Når talen falder på det usædvanlige vejr, og de konsekvenser en lang nedbørsfattig periode har, så ryster mange på hovedet og ser lidt opgivende ud. Mange har opgivet at vande, mens mange andre har vandet dele af haven. Når man indimellem vander rigeligt, så opretholder jorden sin struktur og er dermed klar til at modtage en kraftig regnbyge. Er jorden fyldt med sprækker som i en ørken, vil et regnskyl ofte løbe i en helt anden retning og dermed får vi en uensartet vanding.

Brug Pippi Langstrømpemetoden
Det sidste døgns regnvejr vil i nogle egne blive fulgt op af lidt mere regn de næste dage, og det er en god nyhed, for nu er jordens overflade blevet blødt op og er modtagelig. I min have har vi fået 8 - 10 mm regn, og det går ca. 5 - 6 cm ned i jorden, når man sætter en spade i. Længere nede er der tørt, og her har mange af planterne også rødder, som søger desperat efter vand. Det er derfor ikke nogen helt skør idé, som Pippi Langstrømpe introducerede, da hun iførte sig sydvest og regntøj, fyldte vandkanden og vandede havens planter i regnvejr. Der skal nemlig meget, meget mere regn til, for at ophæve de tørkelignende tilstande.

Sådan kan du også hjælpe med at få din have grønnere...
  • Riv visne blade/grene væk fra græsplænen
  • Lug ukrudtet i plænen, køkkenhaven og i havens bede
  • Saml nedfaldsfrugten sammen og kør den væk fra græsset og bedene
  • Klip de visne staudetoppe ned
  • Stil krukkerne i skygge

TIPS
Har du en gammel spand, som du nænner at lave små huller i, så er det smart at fylde den med vand og placere den ved et tørkeramt træ eller større busk. Vandet vil langsomt sive ned i jorden og gøre gavn langt nede i rodsystemet.

 
 


Hawaii i haven
 
Tankerne kan let ledes hen på de farvestrålende blomsterkranse på pigernes hoveder på Hawaii, og måske er have hawaiibusk et meget bedre navn, end det officielle navn: syrisk rose. Faktum er, at både potteplanten hawaiiblomst og syrisk rose er samme slægt, og i modsætning til potteplanten, så klarer syrisk rose sig hele året i haven.

Når sensommerhaven skal boostes med flotte blomster, så er syrisk rose et godt bud på en busk, som godt kan få feststemningen op. De 1 – 2 m høje buske, der er oprette og slanke i deres vækstform, gør sig godt på en lun, solrig og læfyldt plads i haven eller ved terrassen.

Vidste du at…
Det latinske navn for syrisk rose er Hibiscus syriacus, og trods navnet kommer planten egentlig fra Indien og Kina? Den lidt eksotisk udseende plante hører blandt de planter i haven, som får os til at standse op og sige ”wauw”. De smukke tragtformede blomster er relativt store og står utrolig flot sammen med plantens mørkegrønne blade. Planterne er flittige til at danne blomsterknopper, som løbende udfolder sig fra august og 1½ - 2 måneder frem.
Der findes et væld af sorter. Nogle har enkle og åbne blomster, mens andre er mere fyldte i blomsten. Farverne er mange; hvid, sart rosa, rosa, røde, violette og blå.
Syrisk rose er en sund plante, som sjældent får frostskader, når den er godt etableret i haven.

Sådan gør du

Plantning 
i veldrænet jord, der meget gerne må iblandes spagnum ved plantningen. Du kan plante forår, sommer og efterår.
Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder. Syrisk rose er relativt tørketålende.
Pasning med gødskning hvert forår – gerne fordelt på to gange, da det er en langsom starter. Hvis der er visne grene efter en hård vinter, skal de beskæres – ellers ingen beskæring. Dæk nye og unge planter med granris de første år

Haveglæder nyhedsbrev nr. 27_2018

 Haveglæder nyhedsbrev nr. 26/2018

Mens vi venter på regn
 

Der er for alvor dømt feriestemning over hele landet, og de haver som fik regn tidligere på ugen, er resten af landets haver misundelige på. Vi er mange, som bliver nød til at vande de planter, som står og hænger i sommervarmen, for tørken har for alvor bidt sig fast.

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN VANDING
1. vand tidligt eller sent på dagen

2. planterne vil elske en overbrusning, så bladene friskes op, men undlad at vande direkte på blomsterne, som godt kan blive plettede

3. vand "kontrolleret" med en vandkande eller haveslange, så vandet ikke løber væk, men faktisk vander under planten eller planterne

4. vand med stor mængde vand, så der er fugtigt minimum 30 cm nede i jorden (tjek ved at grave med en spade)

5. har du plantet hæk inden for de sidste 2 år, så skal du sørge for at planterne får vand - i hækken er det smart at bruge en siveslange

6. husk at vande alle nyplantede planter - også dem, som du plantede sidste forår og efterår - deres rodnet er nemlig mindre og har brug for assistance

7. når du er i gang med vandkanden, så husk at fylde vandfade eller baljer med vand, så havens fugle også får vand

HUSK AT NYDE VEJRET
Har man mulighed for at søge mod kysterne, så er der gode chancer for dejlige badetimer i det dejlige danske badevand. Besøg offentlige haver og nyd de mange flotte blomstrende buske og stauder. Andre er på vej sydover på den rejse, som de bestilte tilbage i det kolde og snefyldte forår - god ferie til dem også.

NÅR DET IGEN BLIVER HAVEVEJR
Det skal nok blive tid til at komme i haven igen. Sommerpausen afløses af august og september, som begge er måneder, hvor der er masser at se på og gøre i haven. Det bliver også tid til at plante igen, for en have uden planter er altså ikke helt rigtig. Græsset skal nok blive grønt igen, og havens planter er mere robuste, end vi antager, så nyd nu sommeren og glæd dig til det igen bliver plantevejr.