Du er her: Forside \ Artikler om haven

Når hækken skal klippes

haek
Forår Sommer Efterår  Artikel 

… og når den ikke skal.

For det er ikke en regel uden undtagelse at hækken skal klippes. Her kan du læse om de tilfælde, hvor hækken endnu ikke skal klippes og når den skal klippes, hvordan det skal gøres.

Læs mere:

Hyldeblomst

 

Sambucua black beauty

Sambucus nigra 'Black Beauty'

 

Sommeren på flaske

I maj-juni måned blomstrer hylden med store velduftende blomsterskærme. Den almindelige hyld Sambucus nigra vokser i hegn og ved grøftekanter. Mange haveejere har sågar plantet en i haven, som gennem mange år har bredt sig med rodskud og til tider har karakter af at være noget "vildt" noget!

Hylden har helbredende evner. Både blade, blomster og bær har gode evner mod lidelser. Sår og skrammer behandles med bladudtræk, saften af blomsterskærmene har sveddrivende og urindrivende effekt, og lider man af anspændthed og stress har saften også en god virkning.

Læs mere:

Juni måneds mange stauder

Paeonia

Havens favoritter som pæon, valmuer, lupiner og stjerneskærm blomstrer om kap med hinanden, og det flotte sommervejr får planterne til at tage sig godt ud. Det er næsten et af de største højdepunkter hvert år, når bedet med pæoner blomstrer - og ja, mange af sorterne har svært ved at holde de tunge blomsterstande, men enten kan du hjælpe ved at binde en snor rundt om planterne, eller finde saksen frem og lave overdådige og berusende duftende buketter til husets vaser. Der findes rigtig mange sorter af pæoner og ikke alle bliver lige høje. Lavere sorter har nemmere ved at holde blomsterstænglerne, ligesom de enkeltblomstrende sorter generelt nemmere bærer blomstringen.

Sådan får du succes med pæoner i din have:

 • Pæoner elsker sol, så husk at plante især silkepæoner solrigt
 • Jordens beskaffenhed er medvirkende til resultatet. Leret jord med masser af næring duer – mager sandjord duer ikke
 • Fugtighed. Pæoner tåler ikke at stå plantet, hvor der er meget fugtig jord, men omvendt er pæoner desværre ikke særlig tørketolerante
 • Plantehøjden er afgørende for succesfuld blomstring. Ved basis af planten dannes en knold, og toppen af denne knold må ikke graves dybere end 3 cm under jordens overflade
 • Du kan stort set plante pæoner året rundt – planter du nu, skal du blot sørge for at få vandet jævnligt til planten har fået godt fat

Husk at dit havecenter er et stort udvalg af både bonderoser og silkepæoner.

2016 paeonia vase 


Af Marianne Bachmann Andersen

Funkia (Hosta) til haven og i krukker

funka
Forår Sommer Efterår Artikel 

Én af forårets bedste tilbagevendende overraskelser i haven er Hosta – eller funkia, som de retmæssigt hedder på dansk.

På en eller anden måde er der altid plads til en ekstra plante et sted i min have. For funkia kan nemlig gro både under træer og buske i staudebedet eller i en krukke, hvor jeg kan lære sorten at kende, inden det endelige voksested udpeges.

De dækker bunden 100 % og glæder mig ved at gøre arealet ukrudtsfrit.

Læs mere:

Krydderi fra haven

Krydderurter
Supermarkedernes små potter med krydderurter har en forholdsvis kort levetid, men sådan er det ikke med de krydderurter, som vokser haven. De er nu vågnet op til dåd med lækre friske nye skud, der er særdeles velsmagende.Hele vinteren har de friske krydderurter til maden været hjembragt fra supermarkederne, og nu kan vi endelig bruge løs af de skønne aromatiske krydderurter fra egen avl.

Læs mere:

Månedens plante juni 2017

Satomi 594x594

Koreakornel imponerer på flere årstider

En fantastisk ”show-stopper” med imponerende blomstring, spektakulær frugtsætning og et fyrværkeri af høstfarver.

Hvad mere kan man egentlig ønske sig af en plante i haven? Koreakornel står hele vinteren med sine bare grene og venter på at forårets varme skal vække dens knopper. Først springer de mørkegrønne blade ud og lægger bunden for blomstringen, som begynder i juni måned. Når efteråret nærmer sig, ændres farverne på bladene til røde nuancer helt frem til bladfald. I fuldt udvokset størrelse bliver koreakornel omkring 3 – 4 m høj og ca. 2 m brede.

Vidste du at…

Koreakornellens blomster faktisk er ret små? Vi anser de fire flade svøbblade for blomster, men faktisk sidder blomsterne helt inde i midten af svøbbladene. Der findes flere forskellige sorter af koreakornel, men fælles for dem alle er blomsterrigdommen, som ofte dækker hele planten.
Koreakornel fås med rent hvide, rosa nuancer, cremefarvede eller limegrønne blomster. Mens sorten ’China Girl’ først får grønliggule og senere cremehvide blomster, er ’Satomi’ fyldt med mørkrosa blomster.
Med alderen kan koreakornel udvikle helt runde jordbærrøde frugter, der faktisk er spiselige, men smager bedst, hvis de først koges til marmelade.

Sådan skal du gøre

Plantedybden skal være den samme som den, planten er dyrket i potten. Sørg for at grave et rimelig stort hul, hvor jorden løsnes godt. Er din havejord leret og tung, skal du iblande spagnum.

Vanding altid når du planter. Du kan sagtens plante koreakornel i både almindelig jord og i surbundsbedet. Står det i surbundsjord, skal du i tørre somre vande planten. Brug ca. 15 l vand ved hver vanding.

Beskæring er mulig, hvis du synes at planten bliver for kraftig. Tidspunktet for beskæring er juli – august lige efter blomstringen.

Plant jordbær

Jordbær

Havens bær nummer 1 er jordbær og du kan sagtens plante nye planter nu.

Hvorfor skal man plante nye planter?

Jordbær er en kortlivet plante, som efter ca. 3 – 4 år får et meget lavt udbytte. Hvis du laver et løbende skifte i dit jordbærbed, så hindrer du at din årlige fornøjelse ved at høste jordbær udebliver.

Hvorfor er det vigtigt at anvende friske planter?

Jordbærplanterne fornyer sig ved deres udløbere og danner selv nye planter. Det bør man undgå, således planterne kun koncentrerer sig om at danne bær. (du ser lange lige rækker i de professionelle jordbærmarker, for de fjerner udløberne) Planterne, som du kan få hos dit lokale havecenter er frembragt under forhold, der gør dem egnede til de store jordbærmarker. De er frie for sygdomme og skadedyr, er sortsægte og dyrkes i en høj kvalitet. Vælger du at plante fra de 6 – 10 styks bakker, som du kan finde i havecentret, sikrer du dig sunde, velsmagende og livskraftige planter.

Sådan gør du:

 • Vælg et friskt stykke jord i din køkkenhave – hvor der ikke tidligere har været jordbær
 • Tildel jorden en god portion kompost
 • Køb den eller de sorter af jordbær, der passer til dit behov og smag
 • Plant med 40 cm mellemrum i rækkerne og en rækkeafstand på 1 m

Husk

 • Jordbær skal gødes om efteråret – ikke om foråret
 • Jordbærplanterne skal vandes, hvis foråret er nedbørsfattigt


Af Marianne Bachmann Andersen

Agurkeplanter i drivhuset

Agurker

Agurker er mere varmekrævende end tomater, men kan plantes fra slutningen af maj måned. Agurkeplanters tilvækst er langt større, end tomatplanternes, så her skal man huske at passe planterne godt – især i starten.

 • Ved plantning er det en god idé at fjerne jorden omkring rodhalsen, så den ikke rådner. Rodhalsen er agurkeplantens svageste punkt
 • Placér en lille bambuspind tæt på planten og bind en snor ned fra taget af drivhuset. Snoren skal være så lang, at den kan bindes om både plante og pind
 • Agurkeplanter har tynde fangarme, som de ofte selv snor omkring snoren, men de kan også fange naboens snor, og så skal du knække dem af. Du kan sno agurkens top rundt om snoren på samme måde, som man gør ved tomater
 • For at sikre god vækst i agurkeplanten, anbefaler man at fjerne alle sideskud og blomsteranlæg fra de nederste 50 cm af planten
 • Over 50 cm af planten kan du lade sideskud vokse ud, men du skal standse hvert sideskuds vækst efter 3. blad
 • De første skoleagurker er klar til høst i begyndelsen af juni måned
 • Har du mod på at ”binde planterne ned”, kan du høste agurker helt hen i oktober måned. Du binder planterne ned ved at løsne dem fra snoren og trække de udtjente halve og hele metre ned mod jorden. Du kan med fordel fjerne bladene og resultatet er en ”bunke” af agurkestængel. Fortsæt med at lade toppen vokse og sætte nye sideskud og masser af agurker

2016 agurk


Af Marianne Bachmann Andersen