Du er her: Forside \ Haveglæder nyhedsbrevet

Haveglæder nyhedsbrev nr. 14/2017

 

 

Plant din egen buket

 

Buket LOW

Du kan nemt blive selvforsynende med flotte buketter fra haven 


Det er blevet meget mere behageligt at bruge et par timer i haven. Solen tørrer godt op på alle de våde flader, og mange af havens planter giver deres bedste sensommerbud på, hvorfor de er blevet plantet. 


DU KAN PLANTE DIN EGEN BUKET
I buketten kan du se en lang række af de planter, som jeg rigtig godt kan lide.
Asters i alle afskygninger med hvide, rosa eller lilla blomster - enkle og fyldte blomster.
Sankthansurt i flere forskellige sorter med rosarøde, hvide eller helt sart rosa blomster i skærme.
Sølvlys er nok ikke så kendt, men er en fantastisk plante i haven. Sorten 'Brunette' får rødbrune blade, som den dekorativt pryder med forår og sommer. Først i august begynder de hvide lange blomsterspir med meget kraftig duft at vise sig.
Prydgræsser er højaktuelle og eminente til buketter. Nogle af de mindst pasningskrævende planter i haven - og der er masser af fornøjelse hele året rundt.
Stjerneskærm er uundværlig i haven - og ikke mindst i buketten, hvor den altid er utrolig smuk. Fås med rosarøde, rosa og hvide blomster.
Pileurt med de lange slanke spir og den gode evne til at dække jorden, så der ikke kommer ukrudt, er selvfølgelig også med.
Måske kan du ane et par havehortensiablomster? Efterårets flotte buske med de syrenlignende blomster kan faktisk sagtens klare en tur i vasen, hvis du kan nænne at klippe dem af.


PLANTETID
Helt hen til det tidspunkt, hvor frosten sætter ind, er det rigtig godt at plante i din have. Lige nu er det alle planter, der står i potter, men inden ret længe vil det også være muligt at plante det, som vi i fagsproget kalder, barrodede planter. Det er oftest hækplanter, der nænsomt løftes af planteskolens jord. Derefter sorteres og bundtes planterne. Indtil de bliver solgt, opbevares de enten i et kølerum eller graves i jorden. Barrods planter kan nemlig ikke tåle at tørre ud.

P.s. Det store og brede sortiment af blomstrende stauder og buske finder du i dit lokale havecenter

 

Klip højt!

 

Plæneklipper

Du skal indstille græsslåmaskinen, så den klipper plænen højt

 

Det har ikke været den nemmeste opgave at sørge for, at græsset står flot og ensartet, når dagene er fyldt med fugtigt vejr og masser af nedbør. Måske har du også prøvet at stå med en plæneklipper, der stopper helt til med vådt græs, en klinge der sætter sig fast, og et særdeles blandet resultat?
Om efteråret er det en god idé at begynde at klippe græsset højt. Ja, det lyder måske lidt skørt at klippe noget højt, men ikke desto mindre er det, hvad du bør gøre. Du sparer ikke noget ved at klippe plænen i bund. Derved "fortæller" du græsset, at det skal arbejde ekstra meget for at klare sig. Indstiller du klippehøjden, så plænen står med længere græsstrå, så "fortæller" du græsset, at det godt kan begynde at indstille groningen og berede sig på en vinter, hvor det slet ikke bliver slået.

GØDNING ELLER EJ?
Om man skal gøde plænen om efteråret eller ej, kandiderer nok mere til at "tro", end rent videnskabelig og faglig diskussion. En helt almindelig grøn plæne, kan sagtens klare sig vinteren igennem, uden at du giver den gødning i efteråret. Står du derimod med en græsplæne, der ikke rigtig vokser, og som har det meget svært, så er det fornuftigt at sprede organisk plænegødning på den.

KALK GERNE
Plæne med mos er blød og dejlig at gå på en lun sommerdag, men mos kvæler ofte græsset og hindrer græsplænen i at stå frisk og flot. Der findes mange metoder til at få mos ud af plænen, og det er ofte en opgave, som skal foregå om foråret. Vil du gøre noget godt for, at din plænen skal være mosfri her sidst på havesæsonen, så skal du give den kalk. Kalk er med til at hæve pH i jorden, og mos bryder sig ikke om at vokse, hvor pH er høj. Du kan finde flere forskellige kalkprodukter i dit lokale havecenter, hvor du også kan få gode råd omkring dosering og udbringning.

Haveglæder nyhedsbrev nr. 13/2017

 

Bliver det igen sommerligt?

 

Buket 700x

Trods skybrud, hagl og lynnedslag, var weekendens vejr faktisk ikke så ringe endda. 


Solen er igen blevet et dejligt indslag med flotte solned- og opgange som bonus. Haverne tørrer op, hvilket også er stærkt nødvendigt! 

Hvordan reagerer havens planter så på det dejlige sensommervejr?
Mange af roserne begynder at blomstre igen - det skal de ikke høre for. Fornøjelsen af at plukke en lille buket duftende roser til stuens vase, er svær at slå. Flere af de stauder, der blomstrede tilbage i juni måned, de tager en ekstra blomstring, og det skader bestemt hverken haven, der er lidt på tilbagetog, og det gør heller ikke noget for planten, som nok skal nå at "lukke ned" for sæsonen og overvintre.

DU MÅ GERNE BESKÆRE ROSERNE
MEN, du skal ikke klippe dem ned nu. Skud med afblomstrede blomster, der er brunlige og nemt udvikler gråskimmel er det godt at klippe af. Udvikles der gråskimmel, vil den kunne brede sig ned i skuddene og hvis uheldet virkelig er ude, så kan det skade hele skuddet ned til basis af planten. Klipper du det derimod af, så stopper gråskimlen, og resten af stænglen er stærk nok til vintervejret.

I krydderurtebedet genvokser mange af planterne og giver friske blade til sensommergrillen, men vidste du, at du faktisk relativt nemt kan lave kryddersalt?

SPAR PÅ SALTET

  • Pluk de friske krydderurter – bland gerne flere forskellige sammen.
  • Blend dem sammen med groft salt
  • Læg salt-krydderurtemassen på et rent stykke bageplade, hvor det skal tørre
  • Hæld urtesaltet på lufttætte glas

Da krydderurterne forstærker saltsmagen, kan du på denne måde spare på saltet.

 

Sidste krampetrækninger i drivhuset

 

Tomater 750x

Tomaterne modner stadig stille og roligt, men det synger på sidste vers



SØDE OG SAFTIGE TOMATER
Det er stadig muligt at finde fuldmodne tomater i drivhuset, men både kalender og temperatur indikerer ganske kraftigt, at det er ved at være slut med afgrøderne i drivhuset.

Hvis de får plads nok, så vil tomatplanterne fortsætte deres topvækst og sætte nye blomsterstande, som også nok skal blive bestøvet og sætte frugter. Væksten er meget langsom, for både daglængde og temperatur er reduceret. Har du ikke allerede klippet toppen af dine tomatplanter, så må du meget gerne gøre det nu.
Ser planterne meget trætte og slidte ud, så vil jeg anbefale dig at høste alle tomaterne og smide planten ud. Tomaterne tager du blot ind i din lune vindueskarm, hvor de vil modne. Helt grønne tomater vil muligvis gøre sig bedre som syltede eller som marmelade.

PEBER OG CHILI
Chiliplanter og peberplanter er begge flerårige planter, så har du lidt "grønne fingre", så kan du overvintre dem. Det vil kræve, at de ikke står for fugtigt, men heller ikke for tørt. Det vil også kræve, at du har mulighed for at opbevare dem vinteren over, uden at de får frost.
De kan godt blive lidt lange, ranglede og væltepeter-agtige, når de har stået i drivhuset hele sommeren. Pas derfor på, når du flytter rundt på planterne. Bind dem op eller klip lidt af toppen af. De mange flotte og stærke peber/chili kan sagtens videreudvikle sig på planterne.

p.s. planterne vil muligvis på et tidspunkt smide bladene. Så skal du sørge for at samle dem op, så de ikke rådner. Nye blade vil springe ud til foråret

HYGIEJNE
For at sikre dette års, og ikke mindst næste års hjemmelavede grøntsager i drivhuset, gælder det om at holde smittetrykket af svampesporer nede. Det drejer sig om at holde en god hygiejne. Væk med alle visne og rådne plantedele. Sørg for at rydde op inden vinteren, så der ikke ligger en masse blade, der kan skimle til. Du behøver ikke finde højtryksrenseren frem - den kan du vente med at bruge, til det bliver forår, men ryd grundigt op - det betaler sig!

Haveglæder nyhedsbrev nr. 12/2017

 

Læg forårets prydløg nu

 

A. Purple Sensation500x500

Kunne du også godt tænke dig at se synet af disse dejlige pryd Allium 'Purple Sensation' i din have til næste forår?


Så er det nu du skal i aktion. Det er nemlig her i efteråret at alle prydløg til foråret skal lægges. Det gælder både vintergækker, erantis, krokus, påskeliljer, kejserkroner, vibeæg og selvfølgelig tulipaner. 

START DIN FORÅRSHAVE NU
Der er ikke noget så livgivende som en forårshave fyldt med blomstrende løgvækster. Mange haver i Danmark har allerede en fin bund af erantis og vintergækker, men mange nybyggede områder er helt golde i det tidlige forår. Det tager mange år at skabe et tæppe af gule erantis med tuer af hvide vintergækker, men det kan altså lade sig gøre!

DER ER ALTID PLADS TIL LIDT FLERE...
I haver med forårsløg, finder man også hurtigt ud af, at der sagtens kan være plads til lidt flere. De fylder ikke så meget, og billedet bliver mere intens, hvis der er mange blomster på samme tid.
Læg blot løgene i bede, hvor der allerede er plantet - når løgene har blomstret, giver de plads til at stauderne og buskene kan fylde resten af sæsonen.

IKKE ALLE LØG HOLDER I ÅREVIS
Har du allerede erfaring med at lægge forårsløg i din have, så kender du rumlen - det er nødvendigt at lægge nye løg af tulipaner hvert år, for de er ikke nemme at få til at komme igen og igen. Nogle typer af tulipaner klarer fint opgaven med at komme igen, og hvis du helst vil lægge de mest hårdføre, så snak med din gartner om, hvilke sorter du skal vælge.

DYRESIKRE FORÅRSLØG
Bor du et sted, hvor der kan være råvildt, der kommer på havevisit, så skal du holde dig til disse typer af prydløg:
Kejserkroner, vibeæg, påskeliljer, pinseliljer, tete á tete, krokus, vintergækker og pryd Allium

Er du plaget af underjordiske gnavere som mosegrise, så skal du holde dig til:
Kejserkroner, vibeløg, påskeliljer, pinseliljer, tete á tete og pryd Allium.

HVOR LÆNGE KAN MAN LÆGGE LØG?
Du kan faktisk lægge løg fra nu og frem til frost. Løgene er lige nu i dvale og kan holde længe i poserne, hvis du blot opbevarer dem køligt og tørt. Tulipaner er den type prydløg, som du kan lægge meget sent. Tulipaner lagt i december blomstrer blot senere, end dem, du lægger i september.

STORT SORTIMENT
Lige nu er der fyldt godt op på løgstativerne i dit havecenter, og vil du sikre dig nogle af de spændende løg, så skal du ikke tøve med at få dem hentet - du er ikke afhængig af at skulle i haven for at lægge dem straks efter købet - det kan som sagt vente til en dag, hvor du har tid (og hvor vejret er lidt bedre).

Hyldebær er vitaminbomber

 

Hyldebaer 500x

MEN spis dem endelig ikke i rå tilstand!



HAR DU FREDET NOGLE AF HYLDEBLOMSTERNE I FORÅRET?
... så har du nu hyldebær på dine hyldebuske.
Høster du bærrene på hyldebuske i naturlige hegn er det også ok, men vil du gøre det lettere for dig selv, så plant hyldebuske i din egen have. 

PLANTEVALG

’Sampo’ har grønne blade, hvide blomsterskærme og et højt udbytte af store frugtskærme. Middelkraftig busk eller lille træ.
’Samyl’ har grønne blade, hvide blomsterskærme og et højt udbytte af store frugtskærme. Middelkraftig busk eller lille træ.
’Black Lace’ har rødviolette, fligede blade, rosa blomsterskærme og et mindre udbytte af frugtskærme. Middelkraftig busk.
’Black Beauty’ har rødviolette blade, rosa blomsterskærme og et mindre udbytte af frugtskærme. Middelkraftig busk.

SPIS IKKE HYLDEBÆRRENE RÅ
Hyld indeholder nogle stoffer, der kan udvikle det giftige stof cyanid eller blåsyre. Derfor skal man aldrig spise rå hyldebær eller blade fra hyld.
De modne hyldebær skal koges i min. 20 minutter for at sikre at alle de giftige stoffer er helt væk.
Tegn på "forgiftning" er opkastning og diarré.

HOLD FORKØLELSERNE NEDE - SÅDAN GØR DU
Hyldebærsaft til varm toddy og suppe

  • Klip klaserne af træet og skyl dem i koldt vand
  • Fjern de groveste stilke og kog hyldebærrene til saft i mindst 20 minutter. Si saften igennem et klæde.
  • Frys den kogte hyldebærsaft eller hæld den på skoldede glasflasker.
  • Når du tilbereder varm hyldedrik eller hyldebærsuppe, skal du smage saften til med sukker.

Hyldebærsuppe
Fortynd hyldesaften med vand til den ønskede koncentration. Smag til med sukker. Lad suppen koge op og lad den småkoge i ca. 5 minutter. Udrør Maizenamel i koldt vand og tilsæt jævningen til suppen har den ønskede tykkelse. Skær et par æbler ud i tynde skiver uden kernehus og læg dem i suppen. Kog den yderligere i ca. 1 minut.